De veranderingen in pre-employment screening van de afgelopen 12 jaar

De veranderingen in pre-employment screening van de afgelopen 12 jaar

Alphium is meer dan tien jaar actief op het gebied van pre employment screening. Is er wat veranderd tussen 2002 en 2020 als het gaat om screening en wat is dat dan? Welke veranderingen zijn zichtbaar?

Wat is pre employment screening eigenlijk en waarom doen bedrijven het überhaupt? De Nederlandse Wikipedia geeft bepaald nog geen duidelijke beschrijving van pre employment screening. Blijkbaar ben ik dus met een aantal andere enthousiastelingen tien jaar lang een roepende in de woestijn geweest. Toegegeven, we zijn inderdaad nog niet zover als in de USA waar pre employment bij meer dan vijfenzeventig procent van alle instromers ingezet wordt. Sterker nog, in de USA bekijkt men zelfs de afschriften van je creditcard als middel bij “fraude prevention”. Je ziet dan ook dat de internationale Wikipedia veel meer informatie bevat over dit boeiende onderwerp dan de Nederlandse versie.

En daar zit hem dan waarschijnlijk ook de crux van dit verhaal. In polderland Nederland was men niet automatisch enthousiast voor een gedegen screening. Toen Alphium BV in 2002 startte met het op de markt brengen van een geautomatiseerd screeningssysteem uit Israël riepen security medewerkers Hosanna, eindelijk is er een product waarmee we het lek boven water krijgen. De HRM medewerkers echter keken verschrikt op wat die stoere beveiligers nu toch de organisatie wilde binnen brengen. Ja, ondanks dat men wist dat er een paar ton per jaar schade werd geleden door fraude van eigen personeel, moesten we nieuwe medewerkers toch maar niet naar hun integriteit te vragen, zo was de gedachte toen. Wat zou men wel denken van onze organisatie?! Nee, vier procent van de omzet aan derving was nog geen reden om sollicitanten voordat ze in dienst kwamen te screenen. Dat was infaam en abject zoals een bekende advocaat regelmatig roept als hij weer eens tekst en uitleg komt geven over een vervelend incident.

Ja, ik herinner me nog goed de met enige regelmaat hoog oplopende discussies met HRM medewerkers bij de start van Alphium, “pre employment screenen, nooit zolang ik hier werk” zo brieste mening HRM medewerker mij toe. Zucht, waar is de tijd gebleven? Vandaag de dag zijn geen overspannen discussies meer met HRM-ers over wel of niet screenen. De moderne goed opgeleide HRM-er ziet in dat wanneer je pre employment op een correcte manier toepast, de kandidaat, de organisatie en de HRM afdeling baat hebben bij screening. Nu dat is er dus veranderd in iets meer dan tien jaar tijd.

leuk artikel?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op whatsapp

laat een bericht achter