Om wegwijs te raken in de wirwar van regels rond het Persoons Gebonden Budget (PGB) nemen veel hulpbehoevende mensen een zorgbureau in de arm. Er bestaan tegenwoordig vele honderden van dit soort bureaus, die vele miljoenen euro’s beheren. Om zo’n bureau te beginnen hoeft men aan weinig regels te voldoen en er wordt onvoldoende gecontroleerd op de daadwerkelijke levering van zorg.
Maatschappelijk probleem
Het is helaas dan ook niet verwonderlijk, dat donderdag 4 april jl. naar buiten kwam, dat 2 medewerkers van een zorgbureau in Utrecht mogelijk € 6.000.000- aan PGB verduisterd hebben. (link naar https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/grootschalige-fraude-met-zorggeld-criminelen-beschouwen-pgb-als-pinautomaat). Mogelijk in samenspraak met een aantal cliënten. Zo’n 3 jaar geleden speelde iets soortgelijks ook al in Houten en Nieuwegein maar daar bleken de budgethouders (cliënten) meestal te goeder trouw. Volgens het Openbaar Ministerie is de ontdekking van deze PGB-zorgfraude slechts het topje van de ijsberg en is het een serieus maatschappelijk probleem, waar men al sinds 2014 onderzoek naar doet.
Onvoldoende controle op inkoop
Door het ontbreken van serieuze toelatingsregels voor zorgbureaus en onvoldoende controle op de inkoop van zorg, slaan malafide personen hun slag ten koste van kwetsbare burgers. En de schade is nauwelijks terug te vorderen. Met de integriteitstest van DIIS weet u met wat voor personen u in zee gaat. Het is jammer, dat deze test te laat komt voor de thans aangehouden bestuurder en werknemer, zodat zij jarenlang het PGB-geld in eigen zak konden steken.